Paracord

Vad är Paracord?

Paracord är de ursprungliga fallskärmslinorna som användes under andra världskriget och som givit upphov till uttrycket paracord var tillverkade av nylon.
Nylon är en typ av polyamid som uppfanns av DuPont på 1930-talet som ett billigare alternativ till natursilke. Nylon är en termoplast med smältpunkt på mellan 190 och 350 °C, beroende på typ.
Det som normalt kallas Paracord 550 lb heter egentligen paracord type III enligt den amerikanska militära specifikationen, är tillverkat av nylon och har en dragstyrka (=håller minst för) på 550 pund, vilket är ca 249 kg. Den består av en kärna med 7 trådar, var och en av dessa bestående av tre vita trådar, samt en färgad mantel vävd av 32 trådar. Paracord type III väger 6.6 g/m. Tjockleken är inte specificerad men är vanligen 4 mm. Det finns även andra typer av paracord (type I, IA, II, IIA och IV) som har annan tjocklek och annan dragstyrka.
På senare tid har priset på nylonråvaran stigit, vilket gjort att vissa tillverkare börjat tillverka paracord av polyester istället.
Polyester är mindre elastiskt än nylon och töjer sig 5-10% medan nylon töjer sig 15-30%. Elasticitet kan vara antingen en fördel eller en nackdel beroende på situation. Nylonrep är något starkare än polyesterrep när de är torra. Våta nylonrep tappar däremot en del styrka. Polyester är något beständigare mot UV-ljus.

Armband av Paracord

Alla armband i denna kategori är tillverkade av fallskärmslina. Fallskärmslina är ett mycket lätt rep, gjort av nylon. Första gången det användes var till soldaternas fallskärmar under andra världskriget. Numera betraktas repet som ett vanligt tunt nylon rep, som används till allt från tält, tyg och väskor till reparationer i rymden.

I dag kan man också hitta rep och armband av polyester, som är lätt att förväxla med paracordarmband, men äkta fallskärmslina tillverkas av nylon.

Överlevnadsarmband

Soldater och friluftsmänniskor har numera hittat många olika sätt att använda fallskärmslinor på, tack vare dess enorma styrka i förhållande till vikten. Det finns många historier om folk från andra världskriget, som använt sina fallskärmslinor på kreativa sätt. På så sätt kom paracord armbanden till världen.

Nu hade man plötsligt ett tunt men otroligt starkt rep till hands, användbart i en mängd olika situationer ute i det fria. Senare kom också överlevnadsarmband med kompasser, visselpipor, eldstål och mycket annat. Vi tillverkar och säljer allt från de klassiska paracordarmbanden till de mer kreativa modellerna med kompass och visselpipa, mer lämpade för friluftsmänniskor.
Armbandets längd
Alla våra överlevnadsarmband är one-size, och varierar i storlek från modell till modell. Du kan se storleken under varje produkt, under rubriken “mått”.
Generellt är denna typ av armband lite större än många andra, och varierar normalt mellan 20-23 cm i längd.

Du kan hitta din storlek genom att mäta din handled, rakt över handledsbenet, som visas nedan.
Därefter lägger du till 2-3 cm till, och så har du fått fram den bästa storleken för dig.

 Handlov

Låsen på paracord armband

Det klassiska överlevnadsarmbandet säljs normalt med antingen ett standardklicklås i plast, eller det mer kreativa metallåset som är känt från just dessa armband. Väljer man låsen av metall, ska man vara medveten om att de är lite svårare att ta av och på, men de sitter i gengäld fast ordentligt. Denna typ av lås har också andra funktioner i en överlevnadssituation.

Idag görs låsen även med visselpipor och tänd stål.

Vad kan du använda ditt armband till?

Armband, bälten och nyckelband: flätning av objekt med Paracord som du har på dig hela tiden är ett bra sätt att hålla en liten säkerhet kring din midja eller handled.

Vid behov, säg att binda fast en last på taket på din bil är allt du behöver göra att knyta upp armbandet och voila! Du är redo för uppgiften!

Detta är särskilt användbart vid jakt, camping, vandring och friluftsliv, där du kan bära en liten mängd Paracord på dig så det inte tar upp extra plats i packningen.

En såg: Du läste rätt! Genom att dra i ändarna på en bit av Paracord tillräckligt snabbt för att skapa friktion, kan du såga av vissa fibrösa material, såsom två-tums bilbälten!

Fånga mat: Paracord är så mångsidig att den kan användas för att fånga djur, stora som små. Du kan ta en bit Paracord och plocka ut en av de inre trådarna för användning som fiskelina.

Bra tråd: De inre trådarna är tillräckligt tunna för att sy på lösa knappar eller trasiga sömmar i kläder och tält, och även som tandtråd.

Lägerplats     Knopar

Kring lägerplatsen: Paracord har för många användningsområden för att nämna dem alla. På grund av sin styrka och smidighet kan den användas för saker som att bygga vindskydd, dra timmer, hissa mat till träd, skosnören mm…

Göra upp eld: Du kan använda Paracord som sträng i en båge-borr konstruktion ett mycket grundläggande och primitivt sätt att göra upp eld om det behövs. Göra_eld

Bilreparation: Det är sant! Du kan ta 550 Paracord och använda det som en tillfällig ersättning för fläktremmen. Tänk bara på att göra knutar med några centimeters mellanrum annars finns risken att den glider av.

Klättring: Nej, Paracord lämpar sig inte för vanlig klättring, men i en nödsituation kan du rappellera eller på annat sätt dra din kroppsvikt med 550 Paracord (förutsatt att du inte väger mer än 250kg).

Vävda artiklar: Med tillräckligt färdighet kan du väva saker av Paracord som vattenflaskhållare, fisknät, fågel nät eller andra fällor.

Medicinska nödsituationer:Splintar Då olyckan är framme ute i skog och mark, kan Paracord bokstavligen rädda ditt liv eller livet för en vän. Den kan användas som en kompress, en sele, eller att surra spjälor tillsammans på ett brutet ben. Du kan även spänna Paracord mellan två slanor för att göra en bår .

 

Vi tillverkar även hundhalsband, koppel, bälten, nyckel band mm.

Det finns många olika färger, enfärgade, flerfärgade och reflex.